Μία σειρά από εντυπωσιακές πληροφορίες, παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, για την παρουσίαση της εφαρμογής του Δήμου Αίγινας, Aigina Geoculture, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου.

Το κοινό άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις από την επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας Δέσποινα Κουτσούμπα, καταδυόμενη αρχαιολόγο της ΕΕΑ, τη Δρ. Παρασκευή Καλαμαρά, Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου – το πρόγραμμα από ελληνικής πλευράς τελεί υπό τη διεύθυνσή της – και της η Δρ Καλλιόπης Μπάικα, καθηγήτριας στο πανεπιστήμιο της Μασσαλίας, υπεύθυνης για την ενάλια αρχαιολογική έρευνα. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς παρουσιάστηκαν videos με τις αναπαραστάσεις τμημάτων του αρχαίου πολεμικού λιμένα, η παραγωγή των οποίων έγινε στο πλαίσιο της εφαρμογής.

20240720_202514.jpg

Η συστηματική έρευνα των λιμενικών εγκαταστάσεων της Αίγινας ξεκίνησε το 2019, με ένα πρόγραμμα συνεργασίας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Aix-Marseille της Γαλλίας και την αιγίδα της έδρας της UNESCO στην ενάλια αρχαιολογία, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο υποστηρίζεται από τον Δήμο Αίγινας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. 

20240720_205850.jpg

Όλα αυτά τα χρόνια η επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας Δέσποινα Κουτσούμπα και οι συμμετέχοντες στη έρευνα  συνεργάτες της παρουσιάζουν στο κοινό του νησιού τις εργασίες και τα αποτελέσματα των εργασιών τους. Πρόκειται για πολύτιμο περιεχόμενο, το οποίο καταδεικνύει την σπουδαιότητα των αρχαιολογικών ευρημάτων και την κορυφαία θέση της Αίγινας, ως ναυτικής υπερδύναμης που κυριάρχησε στις θάλασσες του αρχαίου ελληνικού χώρου, και πέραν αυτού, κατά την αρχαϊκή περίοδο.

20240720_205851.jpg

Στα τέλη του 6ου και στις αρχές του 5ου αι. π.Χ. χτίζεται το τείχος της αρχαίας πόλης, που εμπεριέχει τα δύο λιμάνια, το πολεμικό με τους νεώσοικους για τη στέγαση των πολεμικών πλοίων και το εμπορικό λιμάνι. Την ίδια εποχή στο λόφο της Κολώνας δεσπόζει ο ναός του Απόλλωνα και άλλοι ναοί, χτίζονται το θέατρο και το στάδιο της Αίγινας.

20240720_205853.jpg

Από την ακμαία θαλασσοκράτειρα αρχαία πόλη σήμερα διατηρείται: ο οχυρωμένος πολεμικός λιμένας με νεώσοικους στην παραλία «Αύρα», κατάλοιπα του αρχαίου εμπορικού λιμανιού στο σημερινό τουριστικό λιμάνι της Αίγινας, ογκώδεις κυματοθραύστες (βόρεια στην παραλία «Κολώνα» και νότια στην περιοχή του σινεμά «Ακρογιάλι») και εντυπωσιακοί ύφαλοι κωνικοί λιθοσωροί που γεφυρώνουν το παραλιακό μέτωπο της Αίγινας.

20240720_205852.jpg

Το πρόγραμμα της ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας, διεξάγεται υπό την αιγίδα της Έδρας της UNESCO στην Ενάλιας και Παράκτια Αρχαιολογία και του δικτύου UNESCO Unitwin, υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών και του Πανεπιστημίου Aix-Marseille σε συνεργασία πέντε ευρωπαϊκών φορέων, με την υποστήριξη του Δήμου Αίγινας και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αίγινας.

20240720_205854.jpg

Αναφορικά με την εφαρμογή Aigina Geoculture, πρόκειται μια πολιτιστική παραγωγή του Δήμου Αίγινας, σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα Aigina Harbour City Project, μέσα από την οποία οι χρήστες κινητών συσκευών μπορούν να γνωρίσουν τις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της Αίγινας, είναι διαθέσιμη στο Google Play και στο App Store.

Την εκδήλωση εκ μέρους του Δήμου Αίγινας χαιρέτησε ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Μαρίνος και εκ μέρους του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER, Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής, η υπεύθυνη επικοινωνίας κ. Μαίρη Κουκούλη.

20240720_205855.jpg

Το ζήτημα της ψηφιακής αποτύπωσης, το οποίο έχει παρουσιαστεί εκτενώς από το Aegina Portal τα προηγούμενα χρόνια, είναι το αποτέλεσμα της υλοποίησης της αξιολογημένης πρότασης του επιχειρησιακού προγράμματος “Αλιείας & Θάλασσας 2014 -2020”, ο πίνακας των οποίων ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2021, με δικαιούχο το Δήμο Αίγινας και πράξη με τίτλο: “Γνωριμία με τις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της Αίγινας με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών μέσων”.

Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή Aigina Geoculture 

android.png
apple.png

“Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού βρίσκεται στις προτεραιότητες του Δήμου Αίγινας. Ο Δήμος Αίγινας σε συνεργασία με την ομάδα του ερευνητικού προγράμματος Aigina Harbour City Project και την χρηματοδότηση του προγράμματος Leader, υλοποίησε το έργο “Γνωριμία με τις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις της Αίγινας με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών μέσων”, δημιουργώντας μια εφαρμογή που μας ταξιδεύει στον χρόνο”, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Δήμου Αίγινας.

Σχετικό Άρθρο: https://www.aeginaportal.gr/eidiseis/omilies/38009-entyposiaki-i-parousiasi-kai-me-megalo-endiaferon-oi-plirofories-stin-ekdilosi-gia-to.html